Kémia BSc Szak

Általános kémia laboratóriumi gyakorlatok jegyzet I. félév     (NBT_KE167G4, LBT_KE167G4)

Kémia BSc szakos hallgatóknak gyakorlati anyaga:  feladatok 1      feladatok 2    feladatok_3    számítási  feladatok I       jegyzőkönyv minta   plusz anyagok    

Kémia osztatlan és részismeret szakos hallgatóknak:   Tematika   feladatok 1    feladatok 2    feladatok_3    feladatok_4    feladatok_5  gozsuruseg  viszkozitás  

   számítási  feladatok I       jegyzőkönyv minta         plusz anyagok    


Fizikai-kémia  laborgyakorlat   

I. félév (NBT_KE137G4, LBT_KE137G4)     letöltés      letöltés 2      letöltés3 

1.gyakorlat    2. gyakorlat   3. gyakorlat   4.gyakorlat     5. gyakorlat   6. gyakorlat  

7. gyakorlat   8. gyakorlat   9. gyakorlat    10.gyakorlat   11. gyakorlat

II félév: (NBT_KE140G4, LBT_KE140G4)   Tematika

1.gyakorlat        2. gyakorlat        3. gyakorlat        4. gyakorlat        5. gyakorlat        6. gyakorlat       

7. gyakorlat _2        8. gyakorlat1  _2      9. gyakorlat      10. gyakorlat       


Fizkém szeminárium   1 anyag


Fizkém gyakorlat Kémia MA szakos hallgatóknak (nappali, levelező) (NMT_KE118G3, LMT_KE118G3)

1.gyakorlat    2. gyakorlat   3. gyakorlat  4. gyakorlat   5. gyakorlat


Kolloidika laborgyakorlat    (NBT_KE144G2, LBT_KE144G2)       2012/13 II. félév tematika beosztással

1. gyakorlat       2. gyakorlat    3. gyakorlat      4. gyakorlat     5. gyakorlat      6. gyakorlat

7. gyakorlat     8. gyakorlat    9. gyakorlat    10. gyakorlat   11. gyakorlat

 Ostwald viszkoziméter adatai    Felületi feszültség segédadatok

 Colloid chemistry practice download


Talajtan és agrokémia laboratóriumi  gyakorlat (NBT_KE103G2, LBT_KE103G2)

letöltés  letöltés 2


Élelmiszer és borászati kémia laboratóriumi gyakorlat tematika

Borászat  labor (NBT_KE175G4)                  

                         1. gyakorlat2. gyakorlat3. gyakorlat4. gyakorlat5. gyakorlat6. gyakorlat7. gyakorlat8. gyakorlat9. gyakorlat

Levelező anyag (LBT_KE175G4)


Alkalmazott kémia III (Szerves kémiai technológia) anyag levelező (LBT_KE113K2)

Alkalmazott kémia III (Szerves kémiai technológia) tételsor nappali (NBT_KE113K2)


Kémiai információszerzés sp. tételek

 

Személyi adatok:

 

Elérhetőség: +36/36/520-400     4272 mellék

email: szabib@ektf.hu

 

1. Diploma, tudományos fokozat:

            a, Iskolai végzettség:  EKTF kémia-testnevelés szak (2002)

                                               Veszprémi Egyetem kémia tanár szak (2006)

                                               Pannon Egyetem Kémia és Környezettudományi Doktori Iskola 2007-

            b, Tudományos fokozat: adjunktus

 

2. Munkahelyi beosztás:      tanszéki demonstrátor: 2001-2002

                                               gyakorlatvezető: 2002-2007

                                               főiskolai tanársegéd 2007-2009

                                               egyetemi adjunktus 2009-

 

3. Munkahelyi megbízások (Eszterházy Károly Főiskola):

                                               tanszéki üvegáru felelős

                                               laborfelelős

                                               Kari PR bizottsági tag

4. Oktatási feladatok:

                               Előadás: Fizikai-kémia,

                               Szemináriumok: Fizikai-kémia I-II szeminárium, Általános kémia szeminárium

                               Gyakorlat: Általános kémia laborgyakorlat I-II., Fizikai-kémia laborgyakorlat I-II .    Kolloidika laborgyakorlat , Szőlészeti és borászati laboratóriumi vizsgálatok I-  II., Technológiai alapismeretek,  Alkalmazott kémia laborgyakorlat, Technológiai  folyamatok kémiai alapjai laborgyakorlat, Borászati kémia laborgyakorlatok.    Kromatográfiás gyakorlatok

 

5. Nyelvismeret:

                        angol középfok C

 

6. Kitüntetések:

Jó tanuló–jó sportoló díj 2001–2002

Jó tanuló–jó sportoló díj 2002–2003

 

7. Kutatási témák:

                        Mikotoxinok kvantitatív és kvalitatív analízise élelmiszermintákban

                        Mikotoxin degradáció vizsgálata különböző paraméterek hatására

                        Jelentősebb mikotoxinok vizsgálata (Deoxynivalenol, Nivalenol, Zearalenon, Aflatoxin  B1, B2, G1, G2, M1, Ochratoxin-A) az élelmiszerláncban

 

8.Publikációs lista – Konferenciarészvétel  (nemzetközi, hazai)

Nemzetközi szakmai konferenciákon való részvétel

2003: László Rácz–Szabolcs B. Tóth: Investigation of uptake processes of mushroom (Agaricus bisporus) from soil by optical atomic emission and atomic absorption spectrometry. XI. Italian-Hungarian Symposium on Spectrochemistry, Velence (poszter előadás)

2004. L. Rácz–L. Lékó–Sz. B. Tóth: Changes of Malic Acid Content in Wines of Eger. XVIIth Slovak Spectroscopic Cenference, Tatranské Zruby

2004. Z. Murányi–B. Tóth Szabolcs: Statistical Evaluation of Aroma and Metal Content of Red Wines Made in Eger. XVIITH Slovak Spectroscopic Conferene, Tatranské Zruby

2005. Z. Murány–S. B. Tóth: Observing the oxidation processes going on in Wines. XXXIV. Colloquium Spectroscopicum Internationale, Antwerpen (Belgium)

2005. L. Rácz–L. Lékó–S. B. Tóth–Cs. Hajdú: Reduction of malic acid content in Hungarian Wines. XXXIV. Colloquium Spectroscopicum Internationale, Antwerpen (Belgium)

2005. Zoltán Murányi, Szabolcs B. Tóth: Redox reactions going on in Wines. XII. Hungarian-Italian        Symposium on Spectrochemistry, Pécs.

2010  Szabolcs B. Tóth, Rita Jolankai, József Szarvas, Zoltán Murányi: Analysis of metabolic product of         fungi growing in air conditioners by HPLC-MS (New results)XVI International Symposium on    Separation        Science 2010 sept 6-10 Rome, Book of Abstract P35 novel

2010  Szabolcs B. Tóth, Rita Jolankai, Andras Dallos, Zoltán Murányi: Determined Mycotoxins in Health           foods- with especially Deoxynivalenol, Nivalenol, Zearalenone, (New results)  XVI International        Symposium on             Separation             Science 2010 sept 6-10 Rome, Book of Abstract P42

 

 

 

 

Hazai (országos) konferenciákon tartott előadások:

2004. László Rácz–Szabolcs B. Tóth–Gyula Záray: Uptake of metal contaminants by mushrooms (Agaricus bisporus) from fostering soil. Proceedings of the Eighth Interntional Symposium on Metal Ion sin Biology and Medicine held in the Hungarian Academy of Sciences, Bp. (poszter előadás)

2004. Murányi Z.–B. Tóth Sz.: Bikavér alapborok aroma- és fémtartalmának statisztikai vizsgálata. Vegyészkonferencia, Balatonföldvár.

2005. B. Tóth Szabolcs–Rácz László–Murányi Zoltán: A borokban lejátszódó oxidációs folyamatok nyomon követése. 48. Spektrokémiai Vándorgyűlés kiadványa, Hajdúszoboszló (poszter előadás)

2007: B.Tóth Szabolcs, Kiss Attila: Aflatoxinok hőtranszformációjának vizsgálata különböző      élelmiszermintákban, Centenáriumi vegyészkonferencia 2007 (poszter előadás)

2009  Szabolcs B. Tóth, Rita Jolankai, József Szarvas, Zoltán Murányi: Analysis of metabolic products of fungi growing in air conditioning systems by HPLC-MS   XXXVI CSI 2009 aug30-sept 03     Budapest

2009 Szabolcs B. Tóth, Rita Jolankai, Zoltán Murányi, András Dallos: Determination of mycotoxins in     healthy foods with special regard to deoxynivalenol, nivalenol, zearalenone XXXVI CSI 2009          aug30-sept 03 Budapest

 

 

Külföldön megjelent publikációk:

1.     L. Rácz–L. Lékó–Szabolcs B. Tóth: Changes of Malic Acid Content in Wines of Eger. XVIITH Slovak Spectroscopic Cenference kiadványa (2004), Abstract Book 63.

2.     Z. Murányi–B. Tóth Szabolcs: Statistical Evaluation of Aroma and Metal Content of Red Wines Made in Eger. XVIITH Slovak Spectroscopic Conferene kiadványa (2004), Abstract Book 62.

3.     Z. Murány–S. B. Tóth: Observing the oxidation processes going on in Wines. XXXIV. Colloquium Spectroscopicum Internationale, Book of Abstracts (2005) p. 323.

4.     L. Rácz–L. Lékó–S. B. Tóth–Cs. Hajdú: Reduction of malic acid content in Hungarian Wines. XXXIV. Colloquium Spectroscopicum Internationale, Book of Abstracts (2005) p. 347.

5.     Diána Virág, Attila Kiss, Szabolcs B. Tóth Study of photodecomposition products and kinetics of   distinctive pesticides , The XVIII th Slovak Spectroscopic Conference (2006)

6.    Katalin Szováti, Zoltán Murányi, Attila Kiss, Szabolcs B. Tóth, Diána Virág Comparative studies on novel model systems characterising plant uptake of pesticides from different soil types (2006)

7.    Attila Kiss, Diána Virág, Zoltán Murányi, Szabolcs B. Tóth: GC-MS investigation of interaction of pesticides with soil with regard to their bioavailability. Transactions of the Universities of Kosice (2006)

8.    Szováti Katalin, Murányi Zoltán, B. Tóth Szabolcs, Kozák Imre Olivér: Plant uptake of pesticides, 12th International Conference of Chemistry, Csíkszereda (2006)

9.    Rácz László, Csutorás Csaba, Záray Gyula, Szabolcs B.Toth:: Comparison of trace element concentration and aroma compound of red wines. Tenth Rio symposium 2008 (Poster)

10.  Szabolcs B.Toth, Rita Jolánkai, Csaba Csutorás, László Rácz: Analysis of Ochratoxin-A content of wines originating from the Mediterranean and Hungary, XIII IHSC Bologna 2008 Book of Abstract (poster  section)

11.  László Rácz, Csaba Csutorás,  Zoltán Szilágy, Szabolcs B.Tóth: Examination of factors determining quality of Egri Bikavér (Bull’s Blood of Eger), XIII IHSC Bologna 2008

12.  Szabolcs B.Toth: Csaba Csutorás, László Rácz, Attila Kiss: Analysis of micotoxin content of reform nutrition; XIII IHSC Bologna 2008 Book of Abstract (poster  section)

13.    2010  Szabolcs B. Tóth, Rita Jolankai, József Szarvas, Zoltán Murányi: Analysis of metabolic product of fungi growing in air conditioners by HPLC-MS (New results)XVI International Symposium on        Separation        Science 2010 sept 6-10 Rome, Book of Abstract P35 novel

14.  2010  Szabolcs B. Tóth, Rita Jolankai, Andras Dallos, Zoltán Murányi: Determined Mycotoxins in Health    foods- with especially Deoxynivalenol, Nivalenol, Zearalenone, (New results)  XVI International             Symposium on    Separation          Science 2010 sept 6-10 Rome, Book of Abstract P42

 

 

Magyarországon megjelent publikációk:

 

1.     László Rácz–Szabolcs B. Tóth–Gyula Záray: Uptake of metal contaminants by mushrooms (Agaricus bisporus) from fostering soil. Metal Ions in Biology and Medicine: vol. 8. Bp., (2004) 201–203.

2.     B. Tóth Szabolcs: Borászati laboratóriumi gyakorlat a Kémia Tanszéken. Acta Acad. Paed. Agriensis, Sectio Chemiae XXXI. (2004) 49–52.

3.     Lékó László–Rácz László–B.Tóth Szabolcs: Az egri borok almasav tartalmának alakulása. Acta Acad. Paed. Agriensis, Sectio Chemiae XXXI. (2004) 23–27.

4.     Vida József, Murányi Zoltán,B.Tóth Szabolcs: Multimédia a kisérleti mérések szolgálatában NIIF 14th, Univer. Of Szeged

5.     B. Tóth Szabolcs–Rácz László–Murányi Zoltán: A borokban lejátszódó oxidációs folyamatok nyomon követése. 48. Spektrokémiai Vándorgyűlés Kiadványa, Hajdúszoboszló (2005) 167.

6.     Zoltán Murányi, Szabolcs B. Tóth: Redox reactions going on in Wines. XII. Hungarian-Italian Symposium on Spectrochemistry, Pécs. Abstract Book, p. 108.

7.     Murányi Z.–Oldal V.–B.Tóth Szabolcs: Oldódik, nem oldódik. Élet és Tudomány, (2006/13.)

8.     Murányi Z.–Oldal V.–B.Tóth Szabolcs: A fáraó kígyója. Élet és Tudomány, (2006/25.) 788–789.

9.     Murányi Z.–Oldal V.–B.Tóth Szabolcs: Színekről álmodom. Élet és Tudomány, (2006/22.) 404-405.

10.  Murányi Z.–Oldal V.–B.Tóth Szabolcs: Lobbanás-Robbanás. Élet és Tudomány, (2006/19.) 590.

11.  Murányi Z.–Oldal V.–B.Tóth Szabolcs: Az idő vasfoga. Élet és Tudomány, (2006/30.) 949-949.

12.  Murányi Z.–Oldal V.–B.Tóth Szabolcs: Indicare necesse est…. Élet és Tudomány, (2006/40.)1260-1261

13.  Murányi Z.–Oldal V.–B.Tóth Szabolcs: 24 órás kémiai bemutató kisérlet az Eszterházy Károly főiskolán (2006/4) 28-31.

14.  Rácz László–B. Tóth Szabolcs–Rácz József: Újabb vizsgálatok a mangán(II) alkalmazására a csiperkegomba termesztésénél. 49. Spektrokémiai Vándorgyűlés Kiadványa (2006) Miskolc 51–52.

15.  Jolánkai Rita, Húsvéth Ferenc, B.Tóth Szabolcs: MIKOTOXINOK AZ ÉLELMISZER-LÁNCBAN: FELMÉRÉS EGY INTENZÍV TEJHASZNÚ JUHÁSZATBAN, Akadémiai Beszámolók élelmiszerhigiénia 2007

16.  Jolánkai Rita, B.Tóth Szabolcs: MIKOTOXINOK NYOMONKÖVETÉSE AZ ÉLELMISZER-LÁNCBAN: TAKARMÁNYTÓL A JUHTEJIG ITF Konferencia keszthely 2007

17.  Jolánkai Rita, B.Tóth Szabolcs: MIKOTOXINOK AZ ÉLELMISZER-LÁNCBAN: MEGJELENÉSÜK A JUHTEJBEN ÉS A JUHKEFIRBEN, GAN Napok Gödöllő 2008

18.  B.Tóth Szabolcs, Jolánkai Rita, Szarvas József, Lénárt Boglárka, Csutorás Csaba, Rácz László: Mikotoxinokat termelő gombák jelenléte légkondicionáló berendezésekben; 51. Magyar Spektrokémiai Vándorgyűlés, Nyíregyháza 2008 (poszter előadás)

 

 

9. Tanulmányutak:

                        2010 szeptember Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden- University of Dresden: Mycotoxins in food samples and method of analysis    előadások tartása Mikotoxinok meghatározási  lehetőségeiről az   élelmiszermintákban, kutatási eredmények bemutatása.

                       

 

10. Szakmai szervezeti tagság

                        Magyar Kémikusok Egyesülete

 

2011 január 5.